top of page
Λύραυλος: 3000 χρόνια Ελληνική Μουσική

Μία μουσική  παράσταση που καταλύει  τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας  το σήμερα με το χθες.

Σχήματα, ήχοι, εικόνες, σκηνές ζωής μέσα στο χωροχρόνο.

Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, μία ολόκληρη ζωντανή κινητή έκθεση, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.

Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνάει τις συμβατικές μουσικές φόρμες, και γυρνάει τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο Ελληνικός πολιτισμός 3000 χρόνια πριν.

Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.

Οι ακροατές - θεατές βιώνουν μια μοναδική εμπειρία. Ακούν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια που έχουν βρεθεί γραμμένα σε αρχαίους παπύρους και χαραγμένα σε μάρμαρα, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από το 1ο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη (έγραφε ο ίδιος τη μουσική στα έργα του) καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου όπως πχ. ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας.

Επίσης μία σειρά επιλεγμένων τραγουδιών από την παραδοσιακή μας μουσική, (ηπειρώτικο, αιγαιοπελαγίτικο ριζίτικο, θρακιώτικο, σμυρναίικο κλπ.) στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, ερμηνεύονται με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως: ζουρνάς, γκάιντα, τσαμπούνα, ( ο αρχαίος άσκαυλος ), αρχαία λύρα, βάρβιτος, κίθαρις, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, οστέινους αυλούς, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, κέρας, σάλπιγγα, σαντούρι κλπ, και επιβεβαιώσουν τη συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης.

 

Τα μέλη του ΛύρΑυλου, με διάθεση για σάτιρα και γλέντι, μοιράζονται με το κοινό τη μαγεία ενός ταξιδιού που για τον καθένα αποτελεί εμπειρία ζωής.

Χωρίς ελιτίστικο ή μουσειακό χαρακτήρα και αποφεύγοντας μια στείρα αρχαιολατρική διάθεση το μουσικό σχήμα «ΛύρΑυλος» υποστηρίζει και προβάλλει το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με μια προσέγγιση την οποία χαρακτηρίζει η πιστότητα, η ακρίβεια αλλά και η δημιουργικότητα

Ο «ΛύρΑυλος» δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Στέφο, επί σειρά ετών κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθηγητή μουσικής, ο οποίος με προσωπική του δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής και κατάφερε να ανακατασκευάσει 40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.

Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο, που λέγεται Αρχαία Ελληνική Μουσική αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο ΛύρΑυλος έχει επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό), που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία.

Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την ΄Οπερα της Βαρσοβίας, το Mendelsson Haus στη Λειψία, από το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στη Στοκχόλμη, την Corcoran Gallery στην Ουάσιγκτον, το Kaufmann Concert Hall στη Νέα Υόρκη και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση, με τη δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το πλατύ κοινό.

Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας καθώς και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Υδραύλεως, συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ.

Το εκπαιδευτικό έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόνη, Boston University, Concordia – Montreal, Vienna University), συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως η έκθεση «Μουσών Δώρα» στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 (Υπουργείο Παιδείας) με τίτλο «Αρχαίων Ήχων Άρμοσις», καθώς και η συμμετοχή στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με εκπαιδευτικό πρόγραμμα : «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα», όπου συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές απ’ όλο το νομό Αττικής.

Τον Ιούλιο 2014 με μία συναυλία του συνόλου στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε ο αποχαιρετισμός της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αυστρία. Τον Ιούνιο το 2015 το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, άνοιξε μετά από πολλά χρόνια για μία μοναδική συναυλία αρχαίας Ελληνικής μουσικής από το μουσικό σχήμα ΛύρΑυλος.

bottom of page